2024 in het M HKA

Ook in 2024 zullen wereldbeelden blijven botsen. Het M HKA, als veelzijdig museum, blijft op zijn beurt diverse artistieke perspectieven aanbieden. Op deze manier proberen we een dieper begrip van de wereld om ons heen te bevorderen.

Voorjaar

EXPO | Jim Shaw The Ties That Bind (De banden die binden)
09.02–19.05.2024

Het M HKA presenteert een grote solotentoonstelling van een van de meest invloedrijke levende kunstenaars uit de Verenigde Staten: Jim Shaw. Zijn eigenzinnige beeldtaal is doorspekt met referenties uit de Amerikaanse populaire cultuur. De laatste decennia onthult zijn oeuvre meer dan ooit de groeiende frictie tussen conservatieve en progressieve denkkaders. Op ongeziene wijze vat hij de heersende denkbeelden van vandaag en stelt ze in vraag door middel van immersieve installaties, tekeningen, schilderijen en fotowerken waarin motieven zoals zelfportretten, kapsels en huishoudelijke apparaten naar voor komen.

The Ties That Bind belicht de kernmotieven uit Shaws praktijk, en brengt zijn recent werk onder de aandacht, naast een selectie historische werken.

Dank aan de spelers van de Nationale Loterij; dankzij hen steunt de Nationale Loterij de tentoonstelling Jim Shaw – The Ties That Bind.

Meer info +

GETIPT

  • Publieksopening op donderdag 8 februari, 20 uur. Gratis toegang en drankje. Gidsen op zaal. Korting in de bookshop.
  • Curator Anne-Claire Schmitz en kunstenaar Jim Shaw in gesprek op zaterdag 10 februari, 19 uur in De Cinema. Gevolgd door de vertoning van de cultfilm 13 GHOSTS van William Castle vertoond, een allesbehalve klassiek haunted house-verhaal, geselecteerd door de kunstenaar.

IN SITU | Viktor Brim Beyond the Depths (Voorbij de diepten)
20.01–05.05.2024

De Oezbeekse kunstenaar en filmmaker Viktor Brim brengt de relatie tussen macht en de ontginning van het natuurlijke landschap in beeld. Hij werkt meestal met film en video, en zijn immersieve installaties met lichtgevende beelden onderzoeken zowel historische, als hedendaagse ontginningsplaatsen. Zijn solotentoonstelling Beyond the Depths omvat een recent en een experimenteel nieuw project, met centraal zijn video-installatie Dark Matter (2020) die ons meeneemt naar een enorme diamantmijn in Siberië.

De tentoonstelling wordt gepresenteerd in een door Brim ontworpen ambitieuze architectonische structuur, opgebouwd uit trapeziumvormige metalen platen die doorgaans in de industrie worden gebruikt en doen denken aan mijnschachten.

Deze tentoonstelling werd mede mogelijk gemaakt met de steun van Institut für Auslandsbeziehungen.

Verder lezen +

COLLECTIE | Edith Dekyndt Chronologie van tranen
20.01–05.05.2024

De kunstwerken van Edith Dekyndt bieden een reflectie op de vitaliteit van materie en de vluchtigheid van natuurlijke fenomenen. Haar diep intuïtieve creatieve methode is gebaseerd op experimenten met een open einde, waarbij verandering de enige constante is. Dekyndt werkt voornamelijk met alledaagse voorwerpen en materialen en richt zich op wat vaak uit het zicht blijft, waarbij ze het vermogen van onze waarneming in twijfel trekt.

Chronologie van tranen nodigt uit om ons op een nieuwe manier af te stemmen op de materiële samenstelling van de wereld, en zet zo aan tot een dieper bewustzijn van onderling afhankelijke relaties en voortdurende uitwisselingen, overal om ons heen.

Verder lezen +

COLLECTIE | Willy De Sauter
20.01–05.05.2024

Al meer dan vijftig jaar wordt Willy De Sauter gedreven door een zoektocht naar de fundamenten van de kunstbeleving. Dat resulteert in een indrukwekkend oeuvre dat uitblinkt in stilistische eenheid en vormelijke eenvoud. De kunstenaar herleidt zijn werken zo veel mogelijk tot de essentie. Opgeleid als grafisch vormgever, vertrok hij vanuit een onderzoek naar de visuele mogelijkheden van de lijn, volgens hem de meest elementaire vorm. Deze presentatie licht enkele vroege sleutelwerken uit die de evolutie van de kunstenaar zichtbaar maken.

Verder lezen +

EXTRA MUROS | Jef Verheyen Venster op het oneindige ​
23.03–18.08.2024 @ KMSKA

Zó belangrijk voor de Europese kunstwereld en toch relatief onbekend in België: de Vlaamse kunstenaar Jef Verheyen (1932-1984) keert terug naar Antwerpen. Veertig jaar na zijn overlijden presenteren het KMSKA en het M HKA de eerste solotentoonstelling van deze illustere moderne meester in zijn thuisstad.

In Venster op het oneindige ontdekt de bezoeker een boeiend spel van licht, kleur en ruimte. Dankzij baanbrekend onderzoek van het M HKA krijgt Verheyens experimentele zoektocht naar leegte vorm. Een zoektocht die ook vandaag nog relevant is. Daarom worden de werken van Verheyen niet enkel in dialoog of confrontatie geplaatst met zijn voorgangers en tijdgenoten, maar ook met hedendaagse kunstenaars Ann Veronica Janssens, Kimsooja, Pieter Vermeersch en Arocha Schraenen. Met prestigieuze bruiklenen van onder andere de Yves Klein Foundation, het Uecker Archiv en de Fondazione Lucio Fontana verrijken de tentoonstelling en plaatsen Verheyen in een internationaal kader.

Deze tentoonstelling in het KMSKA kwam tot stand in samenwerking met het M HKA en het Jef Verheyen Archief.

Meer weten +

Zomer

EXPO | The Lives of Animals (De levens van dieren)
07.06–15.09.2024

De groepstentoonstelling The Lives of Animals onderzoekt de evolutie van onze kijk op dieren. Geïnspireerd door baanbrekend onderzoek op het gebied van dierstudies en ecofeminisme, probeert de tentoonstelling de evoluerende rol van dieren binnen de mensheid te begrijpen, waarbij verschillende gedachten en onderzoeken met elkaar worden verweven tot een alomvattend beeld van onze complexe relatie met het dierenrijk.

IN SITU | Vedran Kopljar
18.05–01.09.2024

Antwerps kunstenaar Vedran Kopljar is gefascineerd door taal, (mis)communicatie en perceptie. In het M HKA creëert Kopljar een omgeving waarin vastgeroeste denkpatronen op de proef worden gesteld en onzekerheid omarmd wordt.

COLLECTIE | De Stadscollectie Antwerpen
16.05.2024–06.01.2025

Het M HKA startte in 2021 op initiatief van de stad Antwerpen met De Stadscollectie Antwerpen: een dynamische verzameling hedendaagse beeldende kunst. Elk jaar maakt het M HKA zorgvuldige keuzes, waarbij niet wordt gestreefd naar overdaad, maar naar een doordachte selectie van museaal niveau. De Stadscollectie Antwerpen is een levendig eerbetoon aan de kunstenaars die de stad kleur geven. Van opkomend talent tot gevestigde namen, deze collectie belicht lokale creativiteit, maar ook de wereldwijde invloed van de Antwerpse kunstscène.

Met De Stadscollectie streven het M HKA en de stad Antwerpen naar een divers en internationaal hedendaags kunstpatrimonium. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar Antwerpse kunstenaars, maar ook naar buitenlandse kunstenaars die van betekenis zijn voor Antwerpse galerieën en historische inhaalbewegingen. De eerste jaren lag de focus op jongere kunstenaars die in Antwerpen wonen en werken. Dat talent werd begin 2021 getoond tijdens de tentoonstelling Lippenstift en gasmaskers. Voor de presentatie in 2024 verschuift de aandacht naar de referentiekunstenaars van de Antwerpse galerieën.

Verder lezen +

Najaar

EXPO | Nástio Mosquito King of Klowns (Koning der Klowns)
04.10.2024–19.01.2025

Nástio Mosquito was ooit een succesvolle mediafiguur op de Angolese televisie. Bij ons is hij nu vooral bekend als kunstenaar, met Gent als thuisbasis, met een indrukwekkende internationale carrière en met werk dat zich op veel verschillende terreinen begeeft, onder meer video en performance, waarbij hij diverse persona’s laat verschijnen.

Geïnspireerd door verschillende werelden – van cultuur tot politiek en massamedia – en gebruik makend van een ongebreidelde verbeeldingskracht, vormt elk kunstwerk een portret van een geheel nieuwe persoonlijkheid. Gekenmerkt door zijn oneerbiedigheid, speelt Mosquito met ‘juiste’ vormen van culturele representatie, taalconventies en retoriek van de media. Ongeremd in zijn uitbeelding en uitvindingen, doorbreekt Mosquito’s kunst de huidige situatie van toenemende culturele beknotting en wijst naar een nieuwe en bevrijde fase voor kunst en expressie.

King of Klowns is Mosquito's eerste grote museumoverzichtstentoonstelling en gaat in op de evolutie van zijn werk en zijn grensoverschrijdingen binnen en buiten de kunst.

IN SITU | Agnieszka Polska
14.09.2024–06.01.2025

De video- en animatiewerken van kunstenares Agnieszka Polska nodigen uit tot reflectie over enkele van de belangrijkste zorgen van onze tijd, op sociaal, politiek en ecologisch vlak. Polska creëert een dromerige filmische ruimte die zowel vertrouwd als vreemd is en die aanzet tot kritisch naar de eigen perceptie van de wereld rondom ons te kijken.


Persmoment

De pers is van harte welkom op het persmoment op donderdag 8 februari 2024 om 11 uur in het M HKA. Gelieve uw aanwezigheid vooraf te bevestigen bij Bert De Vlegelaer, persverantwoordelijke M HKA via [email protected].


Ook interessant

BLOGPOST | Dit voorjaar in het M HKA

We verwelkomen Jim Shaw in het M HKA, een Amerikaanse cultkunstenaar die traditie en vernieuwing, popcultuur en politiek, maatschappijkritiek en humor met elkaar verweeft. Verder staan ecologie en esthetiek centraal, met presentaties en projecten van Viktor Brim, Willy De Sauter, Edith Dekyndt, Jef Verheyen en Antje Majewski. We nodigen je uit om samen te komen en elkaar te ontmoeten, op een van onze feesten, rondleidingen of lezingen.

Lees het blogbericht +

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen

Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, kortweg M HKA, is een toonaangevend museum voor hedendaagse beeldende kunst en visuele cultuur. Diep geworteld in de Antwerpse avant-garde traditie, met een sterke internationale verbondenheid.

Het M HKA verruimt je blik. Met grootschalige tentoonstellingen en intieme presentaties, van gevestigde kunstenaars en aanstormend talent. De collectie omvat regionale en internationale hedendaagse kunst vanaf de avant-garde in de jaren 1960 tot nu. Met topwerken van sleutelkunstenaars zoals Gordon-Matta Clark, Panamarenko en Otobong Nkanga. Naast toonaangevende ensembles uit vele hoeken van de wereld, met een focus op Eurazië.

Ontdek het programma op muhka.be

M HKA is een eigen cultureel-erfgoedinstelling van de Vlaamse Gemeenschap.

Neem contact op met

Leuvenstraat 32 2000 Antwerpen

+32 (0)3 260 99 99

[email protected]

www.muhka.be