Het M HKA trapt zomerseizoen af met de groepstentoonstelling Dierenleven

Wat is een dier? En kunnen wij mensen vriendschap sluiten met dieren? Deze vragen staan deze zomer centraal in de groepstentoonstelling Dierenleven in het M HKA.

Lin May Saeed. The Liberation of Animals from their Cages XVI
Lin May Saeed. The Liberation of Animals from their Cages XVI

Expo Dierenleven van 8 juni tot 22 september in het M HKA

In Dierenleven combineert het M HKA literatuur, filosofie en kunst om conventionele ideeën over dieren in vraag te stellen. We nodigen je uit om je relatie met dieren op een andere manier te benaderen: Kunnen we, en onder welke omstandigheden, het standpunt van een dier innemen?

Het openingswerk The Liberation of Animals from their Cages XVI (2014) is dat van kunstenares Lin May Saeed (1973-2023), die haar artistieke praktijk volledig wijdde aan thema’s zoals dierenbevrijding, domesticatie en co-existentie. Haar werk, dat de complexe relatie tussen mens en dier onderzoekt, vormt een van de belangrijkste pijlers van dit project.

De groepstentoonstelling toont werk van meer dan veertig kunstenaars, onder meer van Pierre Bismuth, Melanie Bonajo, Elen Braga, Sue Cue, Piero Gilardi, Rebecca Horn, Ad Minoliti, Panamarenko, Lin May Saeed en Uriburu.

Geïnspireerd op het werk van Coetzee

De titel van de tentoonstelling verwijst naar J.M. Coetzee’s boek The Lives of Animals (Dierenleven), dat verschillende standpunten over dieren presenteert. Vaak zijn dit extreem gepolariseerde perspectieven, wat de roman een hedendaags karakter geeft en de dynamiek van het publieke debat rond het onderwerp dieren treffend weerspiegelt. De door Costello aangehaalde concepten van empathie en zachtmoedigheid vormen het uitgangspunt voor deze tentoonstelling.

"Dieren zijn waarschijnlijk een van de meest populaire en tegelijkertijd complexe onderwerpen die ons als soort al vanaf ons ontstaan vergezellen. Mensen evolueren samen met dieren en daarom is onze houding ten opzichte van hen door de geschiedenis heen veranderd. Met deze expo stimuleren we bezoekers hun ideeën over dieren te onderzoeken." - Curator Joanna Zielińska

Een immersieve auditieve ervaring

Lachende ratten, onhoorbare frequenties in het Amazonewoud en het gezang van vogels zijn slechts een paar van de geluiden die bezoekers kunnen ervaren in de sonische ruimte. In de tentoonstelling is een unieke ruimte gecreëerd waar je de diverse talen van dieren kunnen ervaren. Het audiomateriaal werd samengesteld door kunstenaars en onderzoekers.

"De ruimte, gevuld met geluid, verleent de tentoonstelling een meer performatieve dimensie, in lijn met de essentiële methodologie van het curatoriële werk rond dit onderwerp, dat zich richt op transdisciplinaire benaderingen en kunstenaars met een complexe en langdurige betrokkenheid bij het onderwerp." vertelt curator Joanna Zielińska

Ethische code

De tentoonstelling is opgezet volgens een ethische code. Daarom tonen we geen taxidermie, levende dieren of dierenmishandeling. Dieren zijn de belangrijkste protagonisten van de tentoonstelling, waarbij de focus wordt gelegd op hun biografie en uniciteit. Tegelijkertijd wordt de vraag gesteld wat gebaren van empathie, vriendelijkheid en liefde voor dieren zouden kunnen inhouden.

 

Deelnemende kunstenaars: ​
Noor Abuarafeh, Antonia Baehr (together with Dodo Heidenreich, Nanna Heidenreich, Mirjam Junker, Itamar Lerner, Catriona Shaw Ida Wilde, Steffi Weismann), Pierre Bismuth, Melanie Bonajo, Elen Braga, Sue Coe, Simone Forti, Piero Gilardi, Rebecca Horn, K.P. Krishnakuma, Laura Lima, Anne Marie Maes, Dafna Maimon, Ad Minoliti, Luis Lazaro Matos, Britta Marakatt-Labba, Lin May Saed, Rosana Paulino, Carolee Schneemann, Jean Painlevé, Panamarenko, Janis Rafa, Nicolás García Uriburu, Filip Van Dingen, Tomás Saraceno, Anna Tsing (together with Yen-ling Tsai, Isabelle Carbonell & Joelle Chevrier), Aleksanda Waliszewska en anderen.

Sonische ruimte met audiowerk van: ​
Izabela Dłużyk, Nathan Gray, Simone Forti, Kathy High, Lisa Schonberg, Charlemagne Palestine, Jean-Claude Roché en anderen.

 

Dierenleven, een groepstentoonstelling georganiseerd door het M HKA, samengesteld door Joanna Zielińska, senior curator in het M HKA. Joanna Zielińska is kunsthistorica, schrijfster en curator, met een specialisatie in performance.


Praktisch

Dierenleven
8 juni t/m 22 september 2024
M HKA, Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen
Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen
Open dinsdag t/m zondag, van 11 tot 18 uur
Elke laatste donderdag van de maand open tot 21 uur
Ontdek de expo en het randprogramma op muhka.be


Uitnodiging

De pers wordt uitgenodigd op het persmoment op donderdag 6 juni 2024 om 11 uur. Gelieve uw aanwezigheid vooraf te bevestigen via:

Past dit moment niet, neem gerust contact op om een ander moment te prikken. We maken graag tijd voor u.


Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over M HKA – Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen

Het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen, kortweg M HKA, is een toonaangevend museum voor hedendaagse beeldende kunst en visuele cultuur. Diep geworteld in de Antwerpse avant-garde traditie, met een sterke internationale verbondenheid.

Het M HKA verruimt je blik. Met grootschalige tentoonstellingen en intieme presentaties, van gevestigde kunstenaars en aanstormend talent. De collectie omvat regionale en internationale hedendaagse kunst vanaf de avant-garde in de jaren 1960 tot nu. Met topwerken van sleutelkunstenaars zoals Gordon-Matta Clark, Panamarenko en Otobong Nkanga. Naast toonaangevende ensembles uit vele hoeken van de wereld, met een focus op Eurazië.

Ontdek het programma op muhka.be

M HKA is een eigen cultureel-erfgoedinstelling van de Vlaamse Gemeenschap.

Neem contact op met

Leuvenstraat 32 2000 Antwerpen

+32 (0)3 260 99 99

info@muhka.be

www.muhka.be